Bereken uw financiële ruimte

Voor u een lening aangaat, doet u er goed aan om een overzicht van uw maandelijkse lasten en inkomsten op papier te zetten. Bedenk of u voldoende financiële speelruimte heeft in de toekomst en maak en plan om uw lening af te lossen. Houd ook rekening met onverwachte tegenvallers: als u geen buffer heeft om die kapotte televisie te bekostigen, kan uw lening tot een strop om de nek voelen.

Sluit geen lening met een verplichte verzekering

Bij sommige leningen moet verplicht een verzekering afgesloten worden. U bepaalt zelf bij welke partij u een verzekering afsluit. Dat hoeft niet de aanbieder van de lening te zijn.

Lees de kleine lettertjes

Laat u niet achteraf verrassen. De belangrijkste informatie vind u in de offerte en de kredietprospectus. Heeft u deze niet ontvangen? Vraag er dan om bij de kredietaanbieder of bemiddelaar.

Leen niet als er betalingsachterstanden zijn

Gebruik een lening nooit om gaten in uw lopende uitgaven te dichten. Leen daarom ook nooit bij een bedrijf wat lening verschaft zonder BKR-toetsing. Bij het Nibud kunt u informatie krijgen over het omgaan met geld.

Kijk verder dan je eigen bank

Vrijwel iedereen in Nederland heeft een betaalrekening bij een van de grote banken (ABN Amro, Rabobank, ING, SNS). Ze zijn daar al sinds jaar en dag klant en wanneer het afsluiten van een financieel product aan te orde komt, wenden veel Nederlanders zich tot hun eigen ‘huisbank’. Begrijpelijk. Je bent daar al klant, ze kennen je en al je financiële zaken onder brengen bij dezelfde organisatie is wel zo overzichtelijk. Maar realiseer je wel dat deze keuze een prijskaartje heeft. Op het gebied van consumptieve leningen zijn de grootbanken niet altijd de meest voordelige aanbieders. Vergelijk je bijvoorbeeld de rentetarieven van de grootbanken met de tarieven van partijen die via Internet of via een intermediair krediet aanbieden, dan kan dat meerdere procenten schelen. Zet je dat renteverschil af tegen de gehele looptijd, dan kunnen de totale kosten (het bedrag dat je in totaal inclusief rente terugbetaald) in bepaalde gevallen duizenden euro’s hoger uitvallen wanneer je geld leent bij je ‘huisbank’. Dit verschil is naast de hoogte van de rente ook afhankelijk van het leenbedrag en de maandlast van de lening. Vraag daarom altijd meerdere offertes van verschillende aanbieders aan en vergelijk de totale kosten van de verschillende aanbiedingen met elkaar.

Zorg dat de looptijd van je lening niet langer is dan dat het product meegaat

Sluit bijvoorbeeld geen lening van tien jaar af voor een computer die waarschijnlijk veel eerder is afgeschreven en vervangen.
 

Vaste en variabele rente

Let bij het afsluiten van een lening goed op het soort rente: is er sprake van een vaste rente, die over langere periode gelijk blijft, of een variabele rente? Bij een variabele rente kan het rentepercentage regelmatig veranderen, waardoor u duurder uit kunt zijn dan gedacht. Let hier dus op. Tevens bestaan er leningen waar u alleen de eerste paar maanden een bepaalde lage rente betaalt, waarna uw rente automatisch verhoogd wordt. Denk dus vooruit, door uw lening ook op de lange termijn te plannen.


Categorieën:  * Woonbegeleiding  * Thuisadministratie  * Besparen & Info  * Budgetbeheer  * Bewindvoering  * Mentorschap  * Curatele  * Nieuws  *Tips